21 listopada 2018 roku w Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Mrągowie odbyły się warsztaty kulinarne, które poprowadził kucharz z Banku Żywności w Olsztynie Pan Maciej Maciejewski.

Celem przeprowadzonych warsztatów było wzmocnienie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego w tym m.in. przedstawienie propozycji dań na niskobudżetowe, smaczne i zdrowe potrawy.

Dzięki warsztatom uczestnicy mogli nabyć nowe umiejętności, np. urozmaicenie jadłospisu o dania z wykorzystaniem produktów otrzymywanych z ramach POPŻ.

Osoby biorące udział w warsztatach przygotowały quiche (kisz) – rodzaj wypieku w formie placka składającego się ze słonego kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nadzienie może zawierać różne gatunki mięsa, sera i warzyw, a także zioła i przyprawy.

Zdjęcie pochodzi ze strony http://www.milionkobiet.pl

Ważna informacja!

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Mrągowie przekazuje informacje

dotyczące terminów transportu i wydawania żywności w Podprogramie 2018/2019:

Lp.

PRZYJAZD CIĘŻARÓWKI - ROZŁADUNEK 

TERMINY WYDAWANIA ŻYWNOŚCI 
 1 7 listopada 2018 (środa) 
ok. godziny 9:00
8 listopada 2018 (czwartek)
od godziny 8:00 do 14:00
14 grudnia 2018 (piątek)
ok. godziny 9:00
17 grudnia 2018 (poniedziałek)
od godziny 8:00 do 14:00
8 lutego 2019 (piątek)
ok. godziny 9:00 
11 lutego 2019 (poniedziałek)
od godziny 8:00 do 14:00
5 kwietnia 2019 (piątek)
ok. godziny 9:00 
8 kwietnia 2019 (poniedziałek)
od godziny 8:00 do godziny 14:00 

 Osoby, które w dniu przyjazdu ciężarówki pomogą przy rozładunku oraz opiekunki osób starszych

zatrudnione w GOPS otrzymają żywność BEZ KOLEJKI.

 

Bank Żywności w Olsztynie

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBAR-DZIEJ POTRZEBUJĄCYM

CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  sierpień 2018 – czerwiec 2019,  a jej celami szczegółowymi są:

  • organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
  • racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
  • przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,
  • prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.

 

W dniu 13 lipca 2018 r. zostało opublikowane rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 11 lipca 2018 r. w sprawie zweryfikowanych kryteriów dochodowych oraz kwot świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej. Przedmiotowe rozporządzenie ustala nowe zweryfikowane kryteria dochodowe, kwoty świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej. Tym samym z dniem 1 października 2018 r. będą one wynosić:

  • dla osoby samotnie gospodarującej – 701 zł z dotychczasowego 634 zł;
  • dla osoby w rodzinie – 528 zł z dotychczasowego 514 zł;
  • maksymalna kwotę zasiłku stałego – będzie wynosić 645 zł z dotychczasowego 604 zł;
  • kwota dochodu z 1 ha przeliczeniowego – będzie wynosić 308 zł z dotychczasowego 208 zł.

Źródło: http://dziennikustaw.gov.pl/du/2018/1358/1

 

Bank Żywności w OlsztynieGminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Mrągowie, znajdujący się na terenie województwa Warmińsko-Mazurskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Olsztynie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  sierpień 2017 – czerwiec 2018.

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).

Pomoc żywnościowa trafiła do 900 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa Warmińsko-Mazurskiego.

Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • ok. 50ton żywności;
  • 4500 paczek żywnościowych

W ramach Podprogramu 2017 dla 90 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących, były to między innymi warsztaty ekonomiczne oraz dotyczące niemarnowania żywności.