Podstawowe informacje
- Szczegóły
- Wytworzony przez: Sekretariat (Pracownik socjalny)
- Kategoria: Programy i projekty
Czytaj więcej: Projekt: Aktywizacja osób młodych pozostających bez pracy w powiecie mrągowskim VI
Projekt: Aktywizacja osób w wieku powyżej 30 lat pozostających bez pracy w powiecie mrągowskim (VII)
- Szczegóły
- Wytworzony przez: Sekretariat (Pracownik socjalny)
- Kategoria: Programy i projekty
WYDAWANIE ŻYWNOŚCI!
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Mrągowie informuje, że w miejscowości Młynowo 19 (budynek świetlicy), w dniach 16 – 19 lutego 2021 r. (wtorek-piątek) w godzinach 9:00 – 14:00 odbędzie się wydawanie bezpłatnej żywności dla mieszkańców gminy Mrągowo z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2020.
Prosimy o przyniesienie toreb do zapakowania żywności!
Bezwzględnie należy zachować odległość od innych osób min. 2 m oraz przypominamy o obowiązku zasłaniania nosa i ust.
- Szczegóły
- Wytworzony przez: Joanna Flakowska (Pracownik socjalny)
- Kategoria: Programy i projekty
Drogi Seniorze!
Jeżeli masz ponad 70 lat i z uwagi na obecną sytuację spowodowaną występowaniem koronawirusa na terenie kraju, zdecydowałeś się pozostać w domu, a nie możesz liczyć na pomoc rodziny lub sąsiadów a potrzebujesz pomocy w zrobieniu Ci zakupów podstawowych artykułów żywnościowych i higienicznych skontaktuj się w tym celu z ogólnopolską infolinią nr tel.: 22 505 11 11, która przekieruje Twoje zgłoszenie do Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Mrągowie. Możesz również skontaktować się bezpośrednio z Ośrodkiem pod nr tel. (89) 741 33 07.
Koszt ww. zakupów pokrywa Senior.
Osoba oczekująca wsparcia może również poprosić o pomoc, np. w sprawach urzędowych (jeżeli ich zakres nie wymaga upoważnień lub udostępnienia danych wrażliwych). Zakres usług na rzecz osoby Seniora jest ograniczony, tzw. dystansem sanitarnym (np. nie można poprosić o usługę posprzątania mieszkania, itp.).
W szczególnych przypadkach, pomoc może być udzielona osobie poniżej 70-go roku życia. Szczególne sytuacje oznaczają brak możliwości zapewnienia niezbędnych potrzeb wynikających ze stanu zdrowia, oraz sytuacji rodzinnej i społecznej osoby.
Ocena takiej sytuacji i decyzja o udzieleniu wsparcia należy do realizatora programu, czyli ośrodka pomocy społecznej. Z programu nie mogą korzystać osoby, które już otrzymują wsparcie w ramach usług opiekuńczych, czy specjalistycznych usług opiekuńczych. Udzielenie pomocy w ramach programu nie zależy od kryterium dochodowego.
WSPIERAJ SENIORA - wolontariusz
Osoby, które chcą włączyć się w pomoc dla seniorów mogą zgłosić się przez internet, wypełniając ankietę na stronie www.wspierajseniora.pl lub osobiście zgłaszając się do Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej ul. Wojska Polskiego 5A/12; 11-700 Mrągowo (po wcześniejszym umówieniu się na wizytę).
Program jest realizowany od 01 stycznia do 31 marca 2021 roku.
Program "Wspieraj Seniora" na rok2021
Plakat dofinansowania programu "Wspieraj Seniora" ze środków budżetu państwa
- Szczegóły
- Wytworzony przez: Administrator (Pracownik socjalny)
- Kategoria: Programy i projekty
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 [POPŻ]
współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej
w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
PO PŻ przyczyniać się będzie do ograniczania ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego.
Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
Organizacje realizujące proces dystrybucji artykułów spożywczych wśród osób najbardziej potrzebujących zobowiązane są prowadzić działania w ramach środków towarzyszących mające na celu w szczególności:
1. włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych,
2. pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej),
3. wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.
Poza powyższymi działaniami realizowanymi w ramach działań statutowych organizacji, prowadzone będą również działania współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w formie:
1. warsztatów kulinarnych dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów i dietetyków pokazujących różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych,
2. warsztatów dietetycznych i dotyczących zdrowego żywienia,
3. programów edukacyjnych mających na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności,
4. warsztatów edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych),
5. inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących wynikające z potrzeb zgłaszanych przez uczestników biorących udział w programie POPŻ.
Dodatkowo, każda z organizacji partnerskich regionalnych (OPR – np. Banki Żywności) i organizacji partnerskich lokalnych (OPL – m.in. organizacje partnerskie Banków Żywności) we współpracy z ośrodkami pomocy społecznej (OPS) zobowiązana jest:
1. dostarczać odbiorcom pomocy informacje o miejscach, w których osoby mogą skorzystać z działań w ramach projektów EFS oraz pomoc osobom potrzebującym w korzystaniu z takich działań,
2. współpracować z OPS w celu udzielenia pomocy osobom korzystającym ze wsparcia FEAD na drodze do aktywizacji społecznej,
3. oceniać w uzgodnieniu z OPS czy poszczególne osoby objęte pomocą żywnościową wymagają wsparcia aktywizacyjnego oraz informować odbiorców końcowych o możliwościach uzyskania takiego wsparcia ze środków EFS w poszczególnych regionach (informowanie o możliwości uczestnictwa w konkretnych projektach),
4. kierować osoby zgłaszające chęć korzystania z pomocy żywnościowej do OPS celem oceny w zakresie możliwości objęcia wsparciem aktywizacyjnym.
Pomoc Żywnościowa jest dystrybuowana z Banków Żywności [Organizacja Partnerska Regionalna – OPR] do Organizacji Charytatywnych [Organizacji Partnerskich Lokalnych – OPL].
- Szczegóły
- Wytworzony przez: Joanna Flakowska (Pracownik socjalny)
- Kategoria: Programy i projekty