Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Mrągowie wraz ze Stowarzyszeniem Aktywnego Wspierania Gospodarki realizuje projekt partnerski pod nazwą „Pełna ścieżka integracji społecznej”, współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020, Oś Priorytetowa 9i - Aktywne włączenie, w tym z myślą o promowaniu równych szans oraz aktywnego uczestnictwa i zwiększaniu szans na zatrudnienie.

Uczestnikami projektu są:

  • osoby nieaktywne zawodowo, niezarejestrowane w Urzędzie Pracy, zagrożone ubóstwem lub wykluczeniem społecznym, doświadczające wielokrotnego wykluczenia społecznego, bezpośrednio lub jako członek rodziny korzystające ze świadczeń pomocy społecznej, zgodnie z ustawą z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej
  • osoby bezrobotne zarejestrowane w Urzędzie Pracy, zakwalifikowane do III profilu pomocy
  • osoby posiadające znaczny lub umiarkowany stopień niepełnosprawności.

W projekcie uczestniczy 48 osób. W pierwszej części projekt objął aktywizacją 36 uczestników w okresie od 1 sierpnia 2018 r. do 31 maja 2019 r., w drugiej części projekt obejmuje 12 uczestników w okresie od 01.11.2019 r. – 30.06.2020 r. Każdy z uczestników w ramach projektu objęty został indywidualnie dobranym wsparciem.

Założenia projektu zapewniały:

  • wsparcie doradcy zawodowego i psychologa,
  • bezpłatne szkolenia dobrane do indywidualnych potrzeb uczestników a w nich: zwroty kosztów dojazdu, stypendium szkoleniowe (8,60 zł brutto za godzinę), materiały i wyżywienie na kursach,
  • płatne staże (1400 zł brutto miesięcznie).

Celem projektu jest podniesienie zdolności do zatrudnienia w okresie 1.08.2018 – 30.06.2020 r. u 48 uczestników projektu w wieku 15-64 lata, zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym, o niskich kwalifikacjach, poprzez zapewnienie kompleksowego wsparcia, obejmującego diagnozę, identyfikację potrzeb, indywidualny plan działania, poradnictwo zawodowe i pośrednictwo pracy, szkolenia i staże wybrane i zastosowane zgodnie ze zdiagnozowanymi potrzebami i wytyczoną ścieżką rozwoju zawodowego, co umożliwi wejście/powrót tych osób na rynek pracy.

Ścieżka wsparcia uczestników projektu zakłada:

  • identyfikację potrzeb, diagnozowanie możliwości w zakresie doskonalenia zawodowego jak i identyfikację stopnia oddalenia od rynku pracy, w tym indywidualny plan działania;
  • wsparcie doradcy zawodowego, psychologa oraz coacha w zakresie podniesienia kompetencji zawodowych umożliwiających powrót na rynek pracy;
  • poradnictwo zawodowe, mające na celu identyfikację potrzeb osób niepracujących, diagnozę możliwości doskonalenia zawodowego, analiza przyczyn braku pracy, identyfikacja stopnia oddalenia od rynku pracy, planowanie rozwoju kariery zawodowej, w tym podnoszenie lub uzupełnianie kompetencji i kwalifikacji zawodowych, wytyczenie ścieżki kształcenia dobranej do właściwych kompetencji;
  • szkolenia zawodowe prowadzące do nabycia kwalifikacji i kompetencji, dobrane do predyspozycji wskazanych przez psychologa i doradcy zawodowego zgodnie z opracowaniem pn. „Barometr zawodów”;
  • pośrednictwo pracy – poszukiwanie stanowiska pracy zgodnego z kwalifikacjami i kompetencjami uczestnika projekt, z wykorzystaniem ofert złożonych przez pracodawców w dostępnych bazach, pomoc w napisaniu CV i listu motywacyjnego;
  • staże zawodowe trwające 3-4 miesiące, dopasowane do zainteresowania podaną formą wsparcia, na podstawie badania barier, potrzeb i oczekiwań.

Stażyści wykonują pracę, na podstawie programu stażu, przekazanego w formie dokumentów opracowanych przez pracodawcę. Program stażu jest opracowany indywidualnie, z uwzględnieniem potrzeb i potencjału stażysty zawierając cele i treści edukacyjne, zakres obowiązków i harmonogram, wysokość stypendium, miejsce wykonywania pracy oraz dane opiekuna stażu. Pracodawca ma obowiązek, zapewnienie stanowiska pracy dostosowanego do wymogów bhp, ppoż, środki czystości, szkolenie stanowiskowe oraz zapewnienie opiekuna realizującego zapisy programu stażu.  

 

KOMUNIKAT

DYREKTORA GMINNEGO OŚRODKA POMOCY SPOŁECZNEJ W MRĄGOWIE

W związku z rozprzestrzenianiem się choroby COVID-19, mając na uwadze bezpieczeństwo i zdrowie interesantów oraz pracowników Ośrodka, uprzejmie informuję, iż:

od dnia 16 marca 2020 r. (poniedziałek) do odwołania,
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Mrągowie
zostaje zamknięty dla obsługi interesantów.

Kasa Ośrodka w miesiącu marcu czynna będzie w dniach 17 i 27.

Mieszkańcy Gminy Mrągowo i inni interesanci mogą załatwiać swoje sprawy telefonicznie: (89) 741 33 07, drogą mailową: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub przez platformę ePUAP.

Indywidualne spotkania z terapeutą i psychologiem będą odbywały się zgodnie z umówionymi terminami.

W ośrodku obowiązuje całkowity zakaz poruszania się interesantów po pozostałych pomieszczeniach.

Dyrektor
Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej
w Mrągowie
Elżbieta Mierczak

 

 

Powiat mrągowski/Powiatowy Urząd Pracy w Mrągowie
w okresie od 01.01.2020 r. do 31.12.2020 r.

realizuje projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach
Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020

"AKTYWIZACJA OSÓB W WIEKU POWYŻEJ 30 LAT
POZOSTAJĄCYCH BEZ PRACY W POWIECIE MRĄGOWSKIM (VI)"

 

Zobacz szczegółowe informacje o projekcie

 

 

Powiat mrągowski/Powiatowy Urząd Pracy w Mrągowie
w okresie od 01.01.2020 r. do 31.12.2020 r.

realizuje projekt w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój na lata 2014-2020
współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego

"AKTYWIZACJA OSÓB MŁODYCH
POZOSTAJĄCYCH BEZ PRACY W POWIECIE MRĄGOWSKIM (V)"

 

Zobacz szczegółowe informacje o projekcie

 

 

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w MrągowieBank Żywności w Olsztynie zaprasza do wzięcia udziału w warsztatach dietetycznych „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” oraz "Niemarnowanie żywności".

Celem prowadzonych warsztatów jest:

  • wdrożenie umiejętności podejmowania właściwych wyborów żywieniowych,
  • kształtowanie zachowań prozdrowotnych wśród dzieci
  • kształtowanie zachowań proekologicznych w gospodarstwie domowym

 

Terminy warsztatów:

21.01.2020 r. – Szkoła Podstawowa w Szestnie – godz. 11:00

03.02.2020 r. – Szkoła Podstawowa w Kosewie – godz. 10:45

prowadząca: Aleksandra Matias

Dzięki warsztatom uczestnicy mają szansę nabyć nowe umiejętności, m.in.:

  • zdobędą umiejętności podejmowania właściwych wyborów żywieniowych,
  • zdobędą umiejętności komponowania zbilansowanych posiłków,
  • zdobędą umiejętności prawidłowym gospodarowaniem żywnością aby jej nie marnować.

Poprzez szkolenia chcemy przyczynić się do budowania prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci, co zapewni im właściwy rozwój.

UCZESTNIKAMI WARSZTATÓW MOGĄ BYĆ TYLKO I WYŁĄCZNIE OSOBY ZAKWALIFIKOWANE DO OTRZYMANIA POMOCY ŻYWNOŚCIOWEJ W RAMACH POPŻ.

Wydarzenie jest finansowane ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020

Podprogram 2019

 

Plakat nr 1 - Pomoc żywnościowa

Plakat nr 2 - Wydarzenie

Plakat nr 3 - Opis wsparcia

 

 

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020

JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM

PODROGRAM 2019

 

CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – lipiec 2020, a jej celami szczegółowymi są:

  • organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
  • racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
  • przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,
  • prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.

 

 

1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Mrągowie z terenu województwa warmińsko - mazurskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Olsztynie realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.

2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

3. Pomoc żywnościowa trafiła do 770 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa warmińsko – mazurskiego.

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 38,23050 ton żywności;
  • 3080 paczek żywnościowych;

5. W ramach Podprogramu 2018 dla 40 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

  • Kulinarne - 2 spotkania dla 40 uczestników

 

Podprogram 2018

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBAR-DZIEJ POTRZEBUJĄCYM

CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  sierpień 2018 – czerwiec 2019,  a jej celami szczegółowymi są:

  • organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
  • racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
  • przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,
  • prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.