Podstawowe informacje
Powiat mrągowski/Powiatowy Urząd Pracy w Mrągowie
w okresie od 01.01.2020 r. do 31.12.2020 r.
realizuje projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach
Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020
"AKTYWIZACJA OSÓB W WIEKU POWYŻEJ 30 LAT
POZOSTAJĄCYCH BEZ PRACY W POWIECIE MRĄGOWSKIM (VI)"
Zobacz szczegółowe informacje o projekcie
- Szczegóły
- Wytworzony przez: Joanna Flakowska (Pracownik socjalny)
- Kategoria: Programy i projekty
Powiat mrągowski/Powiatowy Urząd Pracy w Mrągowie
w okresie od 01.01.2020 r. do 31.12.2020 r.
realizuje projekt w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój na lata 2014-2020
współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
"AKTYWIZACJA OSÓB MŁODYCH
POZOSTAJĄCYCH BEZ PRACY W POWIECIE MRĄGOWSKIM (V)"
Zobacz szczegółowe informacje o projekcie
- Szczegóły
- Wytworzony przez: Joanna Flakowska (Pracownik socjalny)
- Kategoria: Programy i projekty
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Mrągowie i Bank Żywności w Olsztynie zaprasza do wzięcia udziału w warsztatach dietetycznych „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” oraz "Niemarnowanie żywności".
Celem prowadzonych warsztatów jest:
- wdrożenie umiejętności podejmowania właściwych wyborów żywieniowych,
- kształtowanie zachowań prozdrowotnych wśród dzieci
- kształtowanie zachowań proekologicznych w gospodarstwie domowym
Terminy warsztatów:
21.01.2020 r. – Szkoła Podstawowa w Szestnie – godz. 11:00
03.02.2020 r. – Szkoła Podstawowa w Kosewie – godz. 10:45
prowadząca: Aleksandra Matias
Dzięki warsztatom uczestnicy mają szansę nabyć nowe umiejętności, m.in.:
- zdobędą umiejętności podejmowania właściwych wyborów żywieniowych,
- zdobędą umiejętności komponowania zbilansowanych posiłków,
- zdobędą umiejętności prawidłowym gospodarowaniem żywnością aby jej nie marnować.
Poprzez szkolenia chcemy przyczynić się do budowania prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci, co zapewni im właściwy rozwój.
UCZESTNIKAMI WARSZTATÓW MOGĄ BYĆ TYLKO I WYŁĄCZNIE OSOBY ZAKWALIFIKOWANE DO OTRZYMANIA POMOCY ŻYWNOŚCIOWEJ W RAMACH POPŻ.
Wydarzenie jest finansowane ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020
Podprogram 2019
Plakat nr 1 - Pomoc żywnościowa
- Szczegóły
- Wytworzony przez: Joanna Flakowska (Pracownik socjalny)
- Kategoria: Programy i projekty
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020
JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM
PODROGRAM 2019
CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – lipiec 2020, a jej celami szczegółowymi są:
- organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
- racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
- przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,
- prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.
- Szczegóły
- Wytworzony przez: Joanna Flakowska (Pracownik socjalny)
- Kategoria: Programy i projekty
Czytaj więcej: PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Mrągowie z terenu województwa warmińsko - mazurskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Olsztynie realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 770 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa warmińsko – mazurskiego.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 38,23050 ton żywności;
- 3080 paczek żywnościowych;
5. W ramach Podprogramu 2018 dla 40 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
- Kulinarne - 2 spotkania dla 40 uczestników
- Szczegóły
- Wytworzony przez: Joanna Flakowska (Pracownik socjalny)
- Kategoria: Programy i projekty