Powiat mrągowski/Powiatowy Urząd Pracy w Mrągowie
w okresie od 01.01.2020 r. do 31.12.2020 r.

realizuje projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach
Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020

"AKTYWIZACJA OSÓB W WIEKU POWYŻEJ 30 LAT
POZOSTAJĄCYCH BEZ PRACY W POWIECIE MRĄGOWSKIM (VI)"

 

Zobacz szczegółowe informacje o projekcie

 

 

Powiat mrągowski/Powiatowy Urząd Pracy w Mrągowie
w okresie od 01.01.2020 r. do 31.12.2020 r.

realizuje projekt w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój na lata 2014-2020
współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego

"AKTYWIZACJA OSÓB MŁODYCH
POZOSTAJĄCYCH BEZ PRACY W POWIECIE MRĄGOWSKIM (V)"

 

Zobacz szczegółowe informacje o projekcie

 

 

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w MrągowieBank Żywności w Olsztynie zaprasza do wzięcia udziału w warsztatach dietetycznych „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” oraz "Niemarnowanie żywności".

Celem prowadzonych warsztatów jest:

  • wdrożenie umiejętności podejmowania właściwych wyborów żywieniowych,
  • kształtowanie zachowań prozdrowotnych wśród dzieci
  • kształtowanie zachowań proekologicznych w gospodarstwie domowym

 

Terminy warsztatów:

21.01.2020 r. – Szkoła Podstawowa w Szestnie – godz. 11:00

03.02.2020 r. – Szkoła Podstawowa w Kosewie – godz. 10:45

prowadząca: Aleksandra Matias

Dzięki warsztatom uczestnicy mają szansę nabyć nowe umiejętności, m.in.:

  • zdobędą umiejętności podejmowania właściwych wyborów żywieniowych,
  • zdobędą umiejętności komponowania zbilansowanych posiłków,
  • zdobędą umiejętności prawidłowym gospodarowaniem żywnością aby jej nie marnować.

Poprzez szkolenia chcemy przyczynić się do budowania prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci, co zapewni im właściwy rozwój.

UCZESTNIKAMI WARSZTATÓW MOGĄ BYĆ TYLKO I WYŁĄCZNIE OSOBY ZAKWALIFIKOWANE DO OTRZYMANIA POMOCY ŻYWNOŚCIOWEJ W RAMACH POPŻ.

Wydarzenie jest finansowane ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020

Podprogram 2019

 

Plakat nr 1 - Pomoc żywnościowa

Plakat nr 2 - Wydarzenie

Plakat nr 3 - Opis wsparcia

 

 

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020

JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM

PODROGRAM 2019

 

CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – lipiec 2020, a jej celami szczegółowymi są:

  • organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
  • racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
  • przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,
  • prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.

 

 

1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Mrągowie z terenu województwa warmińsko - mazurskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Olsztynie realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.

2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

3. Pomoc żywnościowa trafiła do 770 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa warmińsko – mazurskiego.

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 38,23050 ton żywności;
  • 3080 paczek żywnościowych;

5. W ramach Podprogramu 2018 dla 40 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

  • Kulinarne - 2 spotkania dla 40 uczestników