REGULAMIN III GMINNEGO KONKURSU PLASTYCZNEGO REALIZOWANEGO W RAMACH XXI WARMIŃSKO-MAZURSKICH DNI RODZINY

Organizatorem konkursu jest Wójt Gminy Mrągowo, Przewodniczący Rady Gminy Mrągowo i Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Mrągowie

  1. Konkurs rozpoczyna się 8 kwietnia 2019r. i trwać będzie do 10 maja 2019r.
  2. Hasło przewodnie prac konkursowych brzmi: „Małżeństwo-dobre relacje-silna rodzina”.
  3. W konkursie mogą brać udział:
  • dzieci z oddziałów przedszkolnych znajdujących się w Szkole Podstawowej w Kosewie, Szkole Podstawowej w Bożem, Szkole Podstawowej w Marcinkowie oraz Szkole Podstawowej w Szestnie,
  • uczniowie klas I-III SP ww. szkół,
  • uczniowie klas IV-VI SP ww. szkół
  • uczniowie klasy VII i VII SP oraz III klasy Gimnazjum ww. szkół
  • uczniowie szkół znajdujących się poza terenem Gminy Mrągowo, którzy są mieszkańcami miejscowości znajdujących się na terenie Gminy Mrągowo

Szanowni Państwo!

Przypominamy o konkursie kulinarnym „Zostań mistrzem w swojej kuchni!”! Aby wziąć w nim udział, należy przygotować potrawę, sfotografować ją lub nagrać filmik z jej powstawania. Konkurs przeznaczony jest dla osób, zakwalifikowanych do otrzymania pomocy żywnościowej w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2018 i uczestniczących w co najmniej 1 warsztacie edukacyjnym z tematyki edukacji ekonomicznej, dietetyki, niemarnowania żywności bądź kulinariów.

Efekty swoich działań kulinarnych można przesyłać do 30.05.2019r. na adres mailowy Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub drogą pocztową na adres: Bank Żywności w Olsztynie, ul. Bohaterów Monte Cassino 4, 10-165 Olsztyn.

Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi do 15 czerwca 2019r.

Szanowni Państwo!

Przypominamy o konkursie kulinarnym „Zostań mistrzem w swojej kuchni!”! Aby wziąć w nim udział, należy przygotować potrawę, sfotografować ją lub nagrać filmik z jej powstawania. Konkurs przeznaczony jest dla osób, zakwalifikowanych do otrzymania pomocy żywnościowej w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2018 i uczestniczących w co najmniej 1 warsztacie edukacyjnym z tematyki edukacji ekonomicznej, dietetyki, niemarnowania żywności bądź kulinariów.

21 listopada 2018 roku w Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Mrągowie odbyły się warsztaty kulinarne, które poprowadził kucharz z Banku Żywności w Olsztynie Pan Maciej Maciejewski.

Celem przeprowadzonych warsztatów było wzmocnienie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego w tym m.in. przedstawienie propozycji dań na niskobudżetowe, smaczne i zdrowe potrawy.

Dzięki warsztatom uczestnicy mogli nabyć nowe umiejętności, np. urozmaicenie jadłospisu o dania z wykorzystaniem produktów otrzymywanych z ramach POPŻ.

Osoby biorące udział w warsztatach przygotowały quiche (kisz) – rodzaj wypieku w formie placka składającego się ze słonego kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nadzienie może zawierać różne gatunki mięsa, sera i warzyw, a także zioła i przyprawy.

Zdjęcie pochodzi ze strony http://www.milionkobiet.pl

Ważna informacja!

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Mrągowie przekazuje informacje

dotyczące terminów transportu i wydawania żywności w Podprogramie 2018/2019:

Lp.

PRZYJAZD CIĘŻARÓWKI - ROZŁADUNEK 

TERMINY WYDAWANIA ŻYWNOŚCI 
 1 7 listopada 2018 (środa) 
ok. godziny 9:00
8 listopada 2018 (czwartek)
od godziny 8:00 do 14:00
14 grudnia 2018 (piątek)
ok. godziny 9:00
17 grudnia 2018 (poniedziałek)
od godziny 8:00 do 14:00
8 lutego 2019 (piątek)
ok. godziny 9:00 
11 lutego 2019 (poniedziałek)
od godziny 8:00 do 14:00
5 kwietnia 2019 (piątek)
ok. godziny 9:00 
8 kwietnia 2019 (poniedziałek)
od godziny 8:00 do godziny 14:00 

 Osoby, które w dniu przyjazdu ciężarówki pomogą przy rozładunku oraz opiekunki osób starszych

zatrudnione w GOPS otrzymają żywność BEZ KOLEJKI.

 

Bank Żywności w Olsztynie

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBAR-DZIEJ POTRZEBUJĄCYM

CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  sierpień 2018 – czerwiec 2019,  a jej celami szczegółowymi są:

  • organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
  • racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
  • przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,
  • prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.

 

W dniu 13 lipca 2018 r. zostało opublikowane rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 11 lipca 2018 r. w sprawie zweryfikowanych kryteriów dochodowych oraz kwot świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej. Przedmiotowe rozporządzenie ustala nowe zweryfikowane kryteria dochodowe, kwoty świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej. Tym samym z dniem 1 października 2018 r. będą one wynosić:

  • dla osoby samotnie gospodarującej – 701 zł z dotychczasowego 634 zł;
  • dla osoby w rodzinie – 528 zł z dotychczasowego 514 zł;
  • maksymalna kwotę zasiłku stałego – będzie wynosić 645 zł z dotychczasowego 604 zł;
  • kwota dochodu z 1 ha przeliczeniowego – będzie wynosić 308 zł z dotychczasowego 208 zł.

Źródło: http://dziennikustaw.gov.pl/du/2018/1358/1

 

Bank Żywności w OlsztynieGminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Mrągowie, znajdujący się na terenie województwa Warmińsko-Mazurskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Olsztynie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  sierpień 2017 – czerwiec 2018.

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).

Pomoc żywnościowa trafiła do 900 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa Warmińsko-Mazurskiego.

Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • ok. 50ton żywności;
  • 4500 paczek żywnościowych

W ramach Podprogramu 2017 dla 90 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących, były to między innymi warsztaty ekonomiczne oraz dotyczące niemarnowania żywności.

 

Ogłoszenie otwartego naboru na wolne stanowisko urzędnicze

Ogłoszenie w  sprawie wyznaczenia Inspektora Ochrony Danych w Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Mrągowie